Sucuk denince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk artık dünyanın her yerinde üretilmektedir. Sucuk satın alırken, tüketicilerin sucuğun tazeliğine dikkat etmeleri ve son kullanma tarihi geçmiş sucukları almamaları önemlidir. Sucuk, iki farklı şekilde yapılır: tavuklu sucuk ve etli sucuk. Etli sucuk, sağlık açısından daha tercih edilir bir seçenektir. Marketlerde, bakkallarda veya kasaplarda satılan sucuklar genellikle tüketilmemelidir. Sucuk yapımı evde de kolay bir şekilde gerçekleştirilebileceği için evde yapılan sucuklar tercih edilmelidir. Sucuk yapmanın herhangi bir zorluğu yoktur ve herkes rahatlıkla evinde yapabilir. Sucuk Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
İlk olarak, derin bir plastik kaba tüm malzemeler sırayla konulur ve güzelce yoğrulur. Etler, malzemelerle iyice karışana kadar yoğrulmaya devam edilir. Yoğurma işlemi bittikten sonra karışımın üzeri bir bez ile kapatılır ve bir gün dinlenmesi için bekletilir. Bu süre zarfında baharatların ve sarımsağın et ile iyice karışması ve kokusunu vermesi sağlanır. Bir gün sonra, bez kaldırılır ve dinlenen sucuğun tuzu ve baharatı kontrol edilir. Gerekirse, damak tadınıza göre malzemeleri ayarlayabilirsiniz. Ardından, karışım tekrar yoğrulur. Sucuk yapımı tamamlandıktan sonra, kıyma makinesi yardımıyla bağırsakların arasına hiç boşluk kalmayacak şekilde doldurulur. Uzunluğu ve kısalığı isteğe göre ayarlanabilir; doldurulduktan sonra bağırsaklar kalın bir ip ile bağlanır ve halka şeklinde yapılır. İsteğe göre uzun olarak da hazırlanabilir. Bu şekilde tüm sucuklar bitene kadar doldurulur ve daha sonra kuruması için asılır. Asılan sucukların sularının daha iyi çıkması için iğne ile birkaç yerinden delinir. Dinlenmesi ve kuruması için 3-4 gün beklenir. Afiyet olsun. |