Sucuk, temizlenmiş hayvan bağırsağının içerisine et ve özel baharat karışımının doldurulup kurutulmasıyla yapılan geleneksel bir et ürünüdür. Sucuk yapımı ve tüketimi, çok eski yıllara dayanmaktadır. Türkiye başta olmak üzere, Bulgaristan, Ermenistan ve Orta Asya'da bolca tüketilen ve mangal keyfinin vazgeçilmez bir parçası olan sucuğun yapımı, dikkat ve özen gerektirir. Sucuk Nasıl Yapılır? Sucuk yapımında genellikle dana eti kullanılır. Et, kıyma haline getirilerek içerisine özel baharat karışımı eklenir. Sucuk yapımında kullanılan başlıca malzemeler yağlı kıyma, sarımsak, tuz, kimyon ve kırmızı biberdir. Lezzetli bir sucuk yapmak için etin kalitesine ve kullanılan baharatlara dikkat etmek gerekmektedir. Kaliteli Et ve Baharat Kullanımı Kaliteli et ve doğru baharat kullanımı, yapılan sucuğun lezzetini ve kalitesini artırır. Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde, özellikle Kayseri ilinde 50 yılı aşkın süredir sucuk yapımı geleneği sürdürülmektedir. Sucuk için kullanılacak et miktarına göre baharatlar da ölçülü bir şekilde ayarlanır. Genellikle 10 kilo ete, 1 kilo baharat karışımı (8 çeşit) kullanılır. Bu karışımı, işin ehli olan ve sürekli bu işi yapan kişilerden temin etmek önemlidir. Sucuk Yapım Aşamaları Hazırlanan sucuk malzemesi iyice yoğrulduktan sonra kıvama gelince streç film ile sarılarak buzdolabında 24 saat bekletilir. Dinlenmiş sucuk malzemesi kurutulmuş bağırsağa iyice doldurulur. Hazır olan sucuklar bağlanarak asılır ve kurutulur. Sucuk Çeşitleri Kangal sucuk, Parmak sucuk, Baton sucuk ve Varyanta sucuk gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu sucukların hepsi kıyma ve baharatla yapılır. Aralarındaki fark, şekilleri, büyüklük oranları ve kullanılan etin türüne göre değişiklik gösterir. Bazı sucuklar dana etiyle yapılırken, bazıları sığır ve koyun eti karışımıyla yapılır. Sucuk Baharatları Sucuğun lezzetini ve aromasını belirleyen başlıca baharatlar şunlardır:
Afiyet olsun. |