Sucuk Baharatı
Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir
ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk
yapımı tüketimi çok eski yıllara dayanır. Sucuğun Türkiye, başta olmakla
Bulgaristan, Ermenistan ve Orta Asya’da bolca tüketilen mangalda vaz geçilmez
bir et ürünüdür. Ülkemizin bir çok yerinde kurban etleriyle evlerde yapılır evde
kurban etiyle ölçüsüz baharat kullanımıyla yapılan sucukların lezzeti ve
kalitesi yüksek olmaz.
Sucuk yapımı, Sucuk
yapımında büyük baş hayvan özellikle dana etinde yapılan kıyma ve içine özel
baharat karışımı katılarak yapılır. Sucuk yağlı kıyma, sarımsak, tuz, kimyon,
kırmızı biber gibi baharatlarla yapıldığı için çok lezzetli bir besin kaynağıdır.
Lezzetli bir sucuk yapmak istenildiğinde eti ve baharatlarına dikkat etmek
gerekir.
Kaliteli et baharat
kullanmak yapılan sucuğun lezzetini ve kalitesini artırır. Türkiye'mizde sucuk
yapımı İç Anadolu da bulunan Kayseri ilinde 50 yıldır yapılır ve Türkiye'nin
diğer il, ilçelerinde de yapılmaktadır. Sucuk için kullanılacak et miktarına
göre baharatlarda ölçüyle ayarlanır. Sucuk için hazırlanmış özel biber ve
baharatları işin ehli olan devamlı bu işi yapan kişilerde alıp kullanmak
gerekir. 10 kilo ete bir kilo baharat(8 çeşit) karışımı kullanılır.
Hazırlanan sucuk
malzemesi iyice yoğrulduktan sonra kıvama gelince streç film ile sarılarak buz
dolabında 24 saat bekletilir. Dinlenmiş sucuk malzemesini kurutulmuş
bağırsaklara iyice doldurulur. Hazır olan sucuklar bağlanarak asılıp kurutulur.
Sucuk çeşitleri, Kangal sucuk, Parmak sucuk, Baton sucuk,
Varyanta sucuk. Çoğunlukla sucukların hepsi kıyma baharatla yapılır, bu
sucukların tek farklılığı şekilleri büyüklük oranları ve içindeki kıyma dana
etinde yapılırken kiminde ise sığır ve koyun eti kullanılarak yapılır
Sucuk baharatları, Sarımsak sucuğa lezzet verir sucuğun has
kokusunu oluşturur.
- Kırmızı biber içinde boya olmamasına dikkat edilmelidir.
- Karabiber taze çekilmiş kendine has kokusunun bozulmamış
olmalıdır.
- Yeni bahar küflenmemiş saklama koşulu sağlıklı olmalıdır.
- Kimyon iyi olgunlaşmış bitkilerinin koşullu ortamda
kurutulup çekilmiş lezzet vermesi amacıyla kullanılır.
- Tarçın sucuk yapımda lezzet amaçlı konulur.
- Karanfil çekilmiş toz halinde koku amaçlı kullanılır.
- Zencefil az miktarda sucuğa katılması lezzet verir.
- Tuz sucukta oluşacak bakterileri engeller sucuğa lezzet
verir kullanılacak tuz sofra tuzu olmalıdır.
- Zeytin yağı sucuk karışımının kolay yapılması ve yumuşak ve
lezzetli olması amaçlı konulur.
- Şeker çok az kullanılır sucukta oluşacak bakterileri yok
eder kokmasını önler.
Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 09.12.2018 16:54:25
Sucuk Baharatı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
|
0 Yorum Yapılmış "Sucuk Baharatı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
 |
Rüyada Sucuk Görmek |
Rüyada Sucuk Görmek, Uzun süre boyunca çekilen sıkıntıların ve uğraşların sona ereceğine, uzun zamandır bekleyip ümit edilen itibara kavuşmaya, umudun yitirildikten sonra gelecek olan ve hak edilen maddi kazanca, uzun süre çalışıp çabalamanın sonunda... |
 |
Sucuk Kızartma |
Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat edilmesi gereken püf noktalar şunlardır;Sucuğun kızartılacağı kabın seçimi oldukça önemlidir... |
.jpg) |
Rüyada Sucuk Yemek |
Rüyada sucuk yemek, rızka, mirasa, mala ya da gelire delil sayılır. Rüyada sucuk yeme, uzak olmayan bir akrabadan yarar göreceğine; sucuk ekmek yiyecek ise, kısmetin açılmasına, bolluğa ve ferahlığa delalet eder. Rüyada sucuk kesmek, uzunca yoldan g... |
 |
Sucuk İçi |
Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yıllardır kahvaltı sofralarımızın baş tacıdır. özellikle pazar günleri bütün ailenin toplanıp sucu... |
 |
Şeker Sucuğu |
Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucuk çeşidi de vardır. Sadesi, hidistan cevizlisi ve daha çeşit çeşit şeker sucuğu yapılır. Ama ... |
 |
Sucuk Bağırsağı |
Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında % 30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu olarak kıymaya sarımsak, tuz, sucuk baharatı, karabiber, kimyon, yenibahar ve kırmızıbiber eklenir.... |
 |
Sucuk Izgara |
Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve lezzetli bir lezzettir. Sucukta ızgara keyfi bir çok kişinin pratik olarak karnını doyurması... |
 |
Salçalı Sucuk |
Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ailece yapılan her pazar kahvaltısında muhakkak kendisine yer bulur. Öğrenci evlerinin ise en güze... |
 |
Lokum Sucuk |
Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir üründür. Lokum sucuğun bir çok farklı çeşidi satılmaktadır. Lokum sucukları çerezciler de cev... |
 |
Cevizli Pekmezli Sucuk |
Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği için cevizli sucukta denilir. Daha önceleri yazdan yapılır ve kış için saklanır ve kışın tüketilir. K... |
 |
Cevizli Sucuk Kalori |
Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aparatif bir lezzettir. Çoğunlukla çerezciler de ekonomik fiyatlar ile satılan bu lezzetin yapımı bir zahmetli ... |
 |
Sucuk Döner |
Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler yada restaurantlarda tüketirler. Sucuk Döneri bir çok kişi koktuğunu düşünüp tercih etmezler. Fakat düşündüğünüz gibi değildir. Sucuk Dönerin kokusu yok... |
|
|
Rüyada Sucuk Görmek |
|
Sucuk Baharatı |
|
Sucuk Kızartma |
|
Rüyada Sucuk Yemek |
|
Sucuk İçi |
|
Şeker Sucuğu |
|
Sucuk Bağırsağı |
|
Sucuk Izgara |
|
Salçalı Sucuk |
|
Lokum Sucuk |
|
Cevizli Pekmezli Sucuk |
|
Cevizli Sucuk Kalori |
|
Sucuk Döner |
|
Sucuk |
|
Sucuk Çeşitleri |
|
Fırında Sucuk |
|
Hamilelikte Sucuk |
|
Sucuk Yemekleri |
|
Evde Sucuk Yapımı |
|
Pekmezli Sucuk |
|
Cevizli Sucuk |
|
Sucuk Nasıl Yapılır |
|
Kangal Sucuk |
|
Pestil Sucuk |
|
Sucuk Kaç Kalori |
|
Kaşarlı Sucuk |
|
Sucuk Köftesi |
|
Yumurtalı Sucuk |
Popüler İçerik |
Sucuk
Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içi...
|
Sucuk Çeşitleri
Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması i...
|
Fırında Sucuk
Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fır...
|
Hamilelikte Sucuk
Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hami...
|
Sucuk Yemekleri
Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle bir çok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan bir çok yemek yapılmaktadır...
|
Evde Sucuk Yapımı
Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarmısak soslu y...
|
|