Kangal Sucuk Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Kangal Sucuk Tarifi ve Malzemeleri

Kangal Sucuk

Kangal sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolaydır. Piyasada birçok işletmenin hazırlayıp satışa sunduğu bu lezzet, evde de kolaylıkla hazırlanabilir. Özellikle hayvan kesildikten sonra parça etlerin alınmasından sonra kemiklere yapışık olan ufak et parçalarının değerlendirilmesi ve saklanması oldukça kolaydır. Sucuk, içinde bulunan besinlerin yarı geçirgen bağırsak yardımıyla özündeki suyun dışarıya yavaş ve kontrollü bir şekilde atılmasını sağlar. Bu süreçte sucuğun içindeki baharatlar yardımıyla et kuruyarak bakterilerin üremesi engellenir. Böylece et uzun süre saklanarak korunur ve istenilen zamanda tüketilir. Sucuk hazırlanırken içine konulan yağın da rolü büyüktür; etin pişme aşamasında yumuşak kalmasını sağlar. Sucukların asılı kalmasıyla bağırsak ve sucuğun sürtünmeden veya temastan korunması sağlanır. Böylelikle yarı geçirgen zarın nüfuz ettiği alanın tadını ve nemini almayarak sucuğun tadının bozulmasını engeller. Bu nedenle hazırlanan sucuk ipe asılmaktadır.

Kangal Sucuk Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı oldukça kolay olan kangal sucuğun malzemelerini hazırlarken, ellerin temizlenmesi ve tırnakların kısa olması gerekir. Mümkünse antibakteriyel sabun kullanılması tavsiye edilir. Malzemeler hazırlanırken çalışılan yüzeyin temiz olması gerekir. Ayrıca tezgahın ahşap olması halinde, sucuk içi hazırlanırken yağın çekmemesi amacıyla naylon veya ince folyoyla tahta kaplanır. Böylelikle hem yağ tezgaha geçmez hem de tezgah uzun uzadıya temizleme işlemiyle fazlaca uğraşılmaz.

Kangal Sucuk Hazırlanmasında Gerekli Malzemeler

  • 2 kg dana döş eti,
  • 200 gram kadar kavram (iç) yağ,
  • 1 çorba kaşığı kadar toz biber, kimyon, yenibahar ve karabiber,
  • 1,5 çorba kaşığı tuz,
  • 15 diş kadar ezilmiş ve çekilmiş sarımsak,
  • 5-6 metre kurutulmuş sucuğun konulacağı bağırsak,
  • 1 su bardağı kadar sirke,
  • Elle çevrimi yapılan kıyma makinesi ve sucuk başlığı,
  • Bağlamak için pamuklu yorgan ipi,

Dana döş eti kıyma makinesinde çekilerek geniş bir leğene alınır. İçine toz biber, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuz eklenerek baharat ve tuzun kıyma üzerinde güzelce yoğrulması sağlanır. Baharat ile bütünleşen kıyma yaklaşık 1 saat bekledikten sonra 24 saat buzdolabında dinlenmeye alınır. Akabinde sucuk bağırsağı alınır. Bu bağırsak, derin bir kap içerisine konulan kaynamış suya sirke eklenerek bağırsak açılması ve genişlemesi için bir müddet bekletilir. Sıcak su içerisinde bağırsak açılıncaya kadar bekletilir. Kaynar suda fazla bekletilen zar birbirine geçmeden sıcak sudan çıkartılır. Dolaptan çıkartılan kıyma, kıyma makinesine takılan bir aparat yardımıyla bağırsağın içine aktarılır. Bağırsak içine kıyma çekilirken içinde hava olmamasına dikkat edilir. Yavaşça kıyma makinesi yardımıyla doldurulan kıyma, içinde boşluk oluşmaması için kıyma bağırsağa doğru bastırılır. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra sıkıca hava almayacak şekilde pamuklu bir iple bağlanan kangal sucuğumuz serin bir alanda veya güneş görmeyen bir bölgede 5-6 gün kadar asarak dinlendirilir. Bu dinlenme aşamasında sucuk asılarak herhangi bir yere temas etmemesine dikkat edilmesi gerekir. Kangal sucuğumuz kururken fazla su, kıymadan bağırsak yardımıyla yavaş yavaş uçacağından sucuğun rengi kırmızılaşarak değişir. Kuruyan kangal sucuğumuz tüketilmeye hazır hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sucuk Çeşitleri Nelerdir?

Sucuk Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Sucuk Kullanımı

Hamilelikte Sucuk Kullanımı

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Sucuk Kaç Kalori?

Sucuk Kaç Kalori?

Sucuk Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Sucuk Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Sucuk Kaç Kalori?

Cevizli Sucuk Kaç Kalori?