Şeker Sucuğu Şeker sucuğu, özellikle Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yapılan geleneksel bir tatlıdır. Hem büyüklerin hem de çocukların damak zevkine hitap eder. Genellikle cevizli olarak yapılsa da, sade, hindistancevizli ve diğer birçok çeşit de bulunmaktadır. Şeker sucuğunu en iyi yapan yerlerden birisi Malatya'dır. Ağızda dağılan bu lezzetli tatlı, evde de kolaylıkla yapılabilir. Evde yapılan şeker sucuğu, hem hijyenik olması hem de istediğiniz zaman yapabilme imkanı sunması açısından tercih edilebilir. Şimdi, evde yapabileceğiniz bir şeker sucuğu tarifini sizlerle paylaşacağım. Yapımı biraz zahmetli olabilir, ancak sonucunda emeğinizin karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz. Pekmezli Şeker Sucuğu Malzemeleri
Şeker Sucuğu Nasıl Yapılır? Öncelikle cevizleri hazırlayalım. Her bir cevizi bıçak yardımı ile dörde bölelim. Ardından, yorgan ipinden yaklaşık bir metre kadar kesip iğneye geçirelim. Cevizleri tek tek ipe dizelim. Şimdi sucuğu yapmaya başlayabiliriz. Geniş bir tencereye pekmez ve suyu alalım. Bu karışımdan bir kase kadarını ayırıp kenara bırakalım. Tencereyi ocağa koyup kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Ayrı bir kasede buğday nişastasını ayırdığımız pekmezli su karışımı ile eritelim. Bu karışımı tencereye yavaş yavaş ilave edelim ve karıştırarak pişirelim. Muhallebi kıvamına geldiğinde, karışım hazır demektir. Ocağı kapatıp tencereyi bir kenara alalım. Hazırladığımız cevizleri karışıma batırıp çıkaralım ve asarak kurumasını sağlayalım. Bu işlemi tüm cevizler bitene kadar tekrarlayalım. Sucukları asmak için çamaşırlık tellerini veya başka bir uygun yeri kullanabilirsiniz. Altına bir tepsi veya poşet sererek damlamaları önleyebilirsiniz. Sucuklar yaklaşık 5-6 gün içerisinde kurur. Kuruduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun! |