Cevizli Pekmezli Sucuk Cevizli pekmezli sucuk, Türkiye'nin Elazığ ve Artvin illerinde üretilen geleneksel bir tatlıdır. Bu lezzetli atıştırmalık, dut veya üzüm pekmezi kullanılarak yapılır ve halk arasında orcik veya köme olarak da bilinir. Şekil itibariyle sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak adlandırılır. Geleneksel olarak yaz aylarında hazırlanır ve kış için saklanır. Kış aylarında tüketilerek, insanların gerekli enerjilerini sağlamalarına yardımcı olur. Yüksek miktarda enerji verici özelliğe sahip olan cevizli pekmezli sucuk, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Cevizli Sucuğun Faydaları
Cevizli Pekmezli Sucuk Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Cevizli Pekmezli Sucuk Nasıl Yapılır? Sucuk yapımı için ilk olarak cevizler hazırlanır. Cevizler iğne yardımı ile ipliğe geçirilir ve bir kenara alınır. Ardından pekmez, su ve şeker bir kaba alınarak karıştırılır. Bu karışımdan yarım su bardağı ayrılır ve diğer kısmı tencereye konarak ocağa alınır ve altı açılır. Kaynayana kadar ayırdığımız yarım bardak karışıma nişasta ve un eklenerek iyice çırpılır. Tenceredeki malzeme kaynadığında bu karışım eklenerek karıştırılır. Krema kıvamına gelene kadar karıştırılır ve ardından altı kapatılır. Cevizler bu karışıma batırılarak bir yere asılır. On dakika sonra bir daha batırılıp çıkarılır ve bir yere asılır. Serin bir yerde iki üç gün içerisinde kurur ve yemeye hazır hale gelir. Çerezler ve kahve ile sunulabilecek bu lezzetli ve sağlıklı besini evlerinizden eksik etmeyin. |