Cevizli Pekmezli Sucuk Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Cevizli Pekmezli Sucuk Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Türkiye'nin Elazığ ve Artvin illerinde üretilen geleneksel bir tatlıdır. Bu lezzetli atıştırmalık, dut veya üzüm pekmezi kullanılarak yapılır ve halk arasında orcik veya köme olarak da bilinir. Şekil itibariyle sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak adlandırılır. Geleneksel olarak yaz aylarında hazırlanır ve kış için saklanır. Kış aylarında tüketilerek, insanların gerekli enerjilerini sağlamalarına yardımcı olur. Yüksek miktarda enerji verici özelliğe sahip olan cevizli pekmezli sucuk, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Cevizli Sucuğun Faydaları

  • Potasyum bakımından zengindir ve böylelikle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • İçerisinde birçok mineral bulundurur.
  • Yüksek enerji veren proteinler içerir.
  • İçerisinde A, D, E, K ve B grubu vitaminleri bulundurur.
  • Vücut doku ve hücrelerinin onarılması ve yenilenmesinde etkilidir.
  • Hormon ve enzim üretimine katkı sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Kansızlık için oldukça faydalıdır.

Cevizli Pekmezli Sucuk Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 bardak üzüm pekmezi
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 kilogram ceviz içi
  • İğne ve iplik

Cevizli Pekmezli Sucuk Nasıl Yapılır?

Sucuk yapımı için ilk olarak cevizler hazırlanır. Cevizler iğne yardımı ile ipliğe geçirilir ve bir kenara alınır. Ardından pekmez, su ve şeker bir kaba alınarak karıştırılır. Bu karışımdan yarım su bardağı ayrılır ve diğer kısmı tencereye konarak ocağa alınır ve altı açılır. Kaynayana kadar ayırdığımız yarım bardak karışıma nişasta ve un eklenerek iyice çırpılır. Tenceredeki malzeme kaynadığında bu karışım eklenerek karıştırılır. Krema kıvamına gelene kadar karıştırılır ve ardından altı kapatılır. Cevizler bu karışıma batırılarak bir yere asılır. On dakika sonra bir daha batırılıp çıkarılır ve bir yere asılır. Serin bir yerde iki üç gün içerisinde kurur ve yemeye hazır hale gelir. Çerezler ve kahve ile sunulabilecek bu lezzetli ve sağlıklı besini evlerinizden eksik etmeyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sucuk Çeşitleri Nelerdir?

Sucuk Çeşitleri Nelerdir?

Sucuk Kaç Kalori?

Sucuk Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Sucuk Nasıl Yapılır?

Sucuk Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lokum Sucuk Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Sucuk Tarifi ve Malzemeleri

Hamilelikte Sucuk Kullanımı

Hamilelikte Sucuk Kullanımı

Sucuk Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sucuk Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Cevizli Sucuk Kaç Kalori?

Cevizli Sucuk Kaç Kalori?

Sucuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Sucuk Izgara Tarifi ve Malzemeleri